Zioła w kuchni -co warto mieć

Aby posiadać świeże zioła w kuchni nie należy wielkiego ogrodu ani szklarni, w której bedzie się hodować sadzonki. Nie trzeba także być nawet znawcą roślin i ogrodnikiem. Co jest niezbędne, aby mieć zioła doniczkowe? Jak się okazuje, własna hodowla nie jest wcale skomplikowana.

Wystarczy dobrze oświetlony parapet (najlepiej od wschodniej strony) albo ogród wertykalny na tarasie albo balkonie. Ci, którzy znają się na gotowaniu, wiedzą, żę bazylia w doniczce, która jest świeżo zerwana tuż przed podaniem, wzbogaci smak sałatki albo pasty do kanapek. Jako ziołowy dodatek zamiast soli będzie świetnie pasować do zup, poprawi smak sosu pomidorowego albo takiego, który podaje się z makaronem Poza tym będzie ładnie wyglądać na kanapce z mozzarellą - intensywnie zielone listki bazyli nie tylko i wyłącznie bardzo dobrze smakują, niemniej jednak też wyglądają. Tożsamo łatwa w uprawie jest kolendra. Ta roślina zawiera sporo witamin, głównie A a także C. Jest znanym antyoksydantem, jak zresztą znacząca większość ziół. Pomiędzy ziół hodowanych w domu na parapecie można posiadać także szczypiorek - tem sam, który rośnie w ogrodzie. W wielu sklepach można zakupić szczypiorek w doniczce. Regularnie podcinany, będzie mieć mocne korzenie i wiosną można go przesadzić wprost do gruntu. Zioła i warzywa z własnej uprawy sprawiają, że dania są zdrowsze, pozbawione konserwantów i pestycydów, które mogą być groźne dla zdrowia. Ponadto zimą świeże zioła są dość drogie, nie gorzej na ten okres posiadać w doniczkach swoje zioła i sięgać po nie w czasie gotowania.
Polecamy: świeże zioła w kuchni.
© 100Wpisów
Maira Gall